فهرست مطالب

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
پیاپی 1 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدرضا خزائی*، جواد لطفی صفحات 1-28

    مسئولیت یا ضمان ،آنگاه که مبتنی بر اراده طرفینی و یا قرارداد خاص نباشد عنوانی است عام که در اصطاح فقهی و حقوقی ، از آن به مسئولیت مدنی و ضمان قهری یاد می شود؛ بدین معنا که هریک از آحاد مردم در قبال اعمال و افعال خود که همان اسباب ضمان می باشد در برابر افراد و جامعه، مسیول و ضامنند. این مفهوم عام بعضا تحت الشعاع شرایطی خاص همچون زمانی که شخص تحت تاثیر نیت مثبت خود دست به انجام عملی می زند که اتفاقا موجب تحقق شرایط ضمان یا مسئولیت است ، محل تردید می شود تا بدانجا که تعیین حکم نسبت به دوام و یا سقوط ضمان در خصوص فاعل را مشکل می نماید و این سوال ایجاد می شود که آیا با تکیه بر نیت خیرخواهانه مرتکب، معرفی نمودن فعل ارتکابی به عنوان فعل نیکوکارانه ، رافع مسئولیت فاعل آن خواهد بود یا خیر که در این خصوص می توان پاسخ داد اثبات محسنانه بودن عمل مرتکب و تحقق شرایط قاعده فقهی إحسان موجب سقوط ضمان و سلب مسئولیت و برایت ذمه وی می گردد. در این مقاله سعی گردیده تا مبتنی بر آراء و اقوال فقهی و حقوقی و منابع کتابخانه ای جوانب مختلف موضوع و ارتباط میان قاعده فقهی احسان با اسباب اصلی ضمان، مورد بررسی وتجزیه و تحلیل و توصیف قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ضمان، اتاف، تسبیب، مسئولیت مدنی، إحسان
  • مجید وزیری*، حامد حسینی صفحات 29-51

    نوشته حاضر به بررسی تاثیر جنسیت در حبس زدایی و نقش حبس در اسام، ایران وحقوق  فرانسه و تبیین وضعیت زنان بزهکار سرپرست خانوار و ضرورت حبس زدایی از این قشر  میپردازد. در سیاست کیفری نظام حقوقی ایران و اسام با توجه به جنسیت بزهکار تفاوت هایی در میزان دیه میان زن و مرد، تفاوت در بعضی اقسام حدود از جمله حد زنا، حد قوادی، حد ارتداد و نحوه اجرای مجازات های حدی از جمله جلد، رجم و تفاوت در دادن شهادت وجود دارد. همچنین حبس جزو  مجازاتهای اصلی اسام محسوب  نمیشود. در حقوق کیفری ایران، تدبیر خاصی در خصوص مجازات زنان بزهکار سرپرست خانوار در نظر گرفته نشده و تنها پیشنهاد قانونگذار که در تبصره ماده 69 آیین نامه اجرایی سازمان  زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور آمده این است که زندانیان زن  میتوانند اطفال خود را تا سن دو سال تمام به همراه داشته باشند و در قانون جزای فرانسه، ایجاد تمایز میان اشخاص به دلیل جنسیت را تبعیض دانسته و تفاوت آشکاری در اجرای مجازات میان زنان و مردان قایل نشده است. با این حال، تدبیر قانونگذار فرانسه برای زنان بزهکار در نظر گرفتن کیفر خدمات عام المنفعه  میباشد و برای زنان بزهکار سرپرست، هیچ تدبیر قانونی در نظر گرفته نشده است.

    کلیدواژگان: حبس زدایی، زنان بزهکار، سیاست کیفری
  • علی بهرامی نژاد مغوئیه*، سمیه لشکری صفحات 52-82

    همواره خودکشی به عنوان عمل مستقیم یا غیر مستقیم فرد برای مرگ خود عنوان گردیده و اینکه دیگران مانند پزشکان به دلیل صعب العاج بودن یا وضعیت وخیم بیمار به درخواست خودش اقدام به مساعدت نمایند به عنوان یک مسئله فقهی و حقوقی همیشه مطرح  میباشد. بر این اساس بررسی مساعدت پزشک در مرگ مشرف به موت از منظر فقه امامیه و حقوق ایران در این تحقیق به عنوان هدف اصلی مورد نظر  میباشد. این تحقیق به روش توصیفی - تحلیلی انجام پذیرفته و اطاعات مورد نیاز با استفاده از اسناد و مدارک معتبر و دست اول گردآوری گردیده و با طبقه بندی و تحلیل اطاعات نسبت به تجزیه و تحلیل در راستای اثبات یا رد فرضیه های تحقیق اقدام شده است. در نتیجه تحقیق ضمن تایید تمامی فرضیه ها میتوان عنوان نمود که بر اساس فقه اسامی با توجه به شناخت حق کرامت انسان ،حق حیات، انحصاری بودن حق مرگ برای خداوند، خودکشی مساعدت شده پزشکی جایز نیست و انسان ها از حق انتخاب زمان و شیوه مرگ خود، برخوردار نیستند. همچنین از منظر حقوق کیفری ایران جرم انگاری مستقل خودکشی مساعدت شده پزشکی امری ضروری است و به عنوان معاونت در خودکشی مطرح  میباشد.

    کلیدواژگان: خودکشی، خودکشی مساعدت شده پزشکی، مسئولیت کیفری پزشک، جرم انگاری
  • محمد دارائی* صفحات 83-106

     بعد از تتبع در آثار شهیدان صدر و مطهری، معلوم شد زمانی که صحبت از نقش زمان و مکان در اجتهاد به میان می آید، مراد، خود زمان و مکان نیست؛ چون خود زمان و مکان، تاثیری در حکم شرعی ندارند و تغییر آنها باعث تغییر حکم شرعی نمی شود؛ بلکه مراد، اوضاع و احوالی است که در زمان یا مکان، پدید آمده است و حکم و موضوع حکم شرعی را متعین می سازد و تغییر آن، باعث تغییر حکم و موضوع حکم شرعی می گردد. لذا اگر زمان و مکان، مطرح می شود، برای اشاره به اوضاع و احوالی است که در آن زمان و مکان قرار دارد و زمان و مکان، بستر وجودی آنهاست. از نظر شهیدان صدر و مطهری، دو عنصر زمان و مکان، نقش مهمی در حل مسایل نوظهور، ایفا می کنند و دین مبین اسلام، با بها دادن به این دو عنصر و با مطرح ساختن برخی اصول دیگر، کیفیتی در ساختار احکام خویش پدید آورده است که همراه با تحولات اعصار گوناگون پیش برود و نیازها و مسایل هر عصری را با در نظر گرفتن اوضاع و شرایط حاکم بر همان عصر، پاسخ گو باشد و در تمام فروعات فقه، جاری و ساری شود.

    کلیدواژگان: زمان، مکان، استنباط، احکام
  • احمدرضا خزائی*، مهری توتونچیان صفحات 107-134

     انسان فطرتا خواهان شنیدن یا گفتن عبارت های ستایش آمیز است و از سوی دیگر زندگی اجتماعی بدون تشویق و تحسین و تجلیل از شایستگان بسترساز پیشرفت و تعالی نخواهد بود. ستایش ها یا مفهوم و جهت گیری انسانی وحق شناسانه دارد و یا آلوده به ریا، مصلحت اندیشی و منفعت طلبی است. تملق و چاپلوسی از مصادیق بارز ستایش‎ هایی است که به مفعت طلبی و نفاق آلوده شده و مشمول حکم «مدح من لایستحق المدح او یستحق الذم» می‏باشد. بسیاری از فقها، در کتب اخلاقی و فقهی، به این مهم پرداخته ‎اند. این پژوهش، به بررسی دیدگاه امام خمینی (ره) در باره‏ ی تملق پرداخته‏ است؛ امام خمینی (ره) از جمله فقهای معاصر است که مدح و ذم و حکم فقهی آن‏ را در اندیشه ‏های خود تبیین نموده است. پیشینه‏ ی علمی و اندیشه‏ های ناب امام خمینی (ره) به دلیل بهره‏ مندی گسترده از دانش‏های اسلامی چون فقه، اصول، تفسیر و کلام و... نه تنها بیان‏گر عمق اندیشه ‏های ایشان است؛ بلکه به وضوح بیان کننده‏ ی مفهوم و گستره‏ ی آسیب‏ رسانی پدیده‏ی تملق و چاپلوسی در عرصه‏ های حیات فردی و جمعی می‏باشد. بر این اساس، از آموزه‏ های اخلاقی و معنوی ایشان از جمله در زمینه‏ ی چاپلوسی و نکوهش آن، بهره برده تا تاثیر مثبت و سازنده در ذهن و رفتار مخاطبان بر جای گذارد. در این پژوهش با روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ‎ای، به‎ صورت توصیفی- تحلیلی، از کلام و آثار اخلاقی و معنوی امام خمینی (ره) در زمینه‏ ی چاپلوسی و نکوهش آن بهره برده تا با نگاه به متون اسلامی و دینی، زمینه پیش بردن مباحث اخلاقی در جامعه فراهم گردد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه‎ها: مدح، ذم، تملق، کذب، اغراء به جهل، اغفال
  • ابراهیم یاقوتی*، عزیزه بهلولی صفحات 135-155

    همواره جرم  نسلکشی که به عنوان یکی از مهمترین جرایم مورد توجه مجامع بی نالمللی از جمله دیوان بین المللی کیفری و رواندا و یوگوساوی  بوده است. این دیوان ها، می باشد که هر کدام مجازات جرم نسل کشی را مورد بررسی و تعیین نموده اند. در این تحقیق مجازات جرم نسل کشی در دیوان بین المللی کیفری و دیوان های رواندا و یوگوساوی با همدیگر مقایسه و مورد بررسی گردیده است.این تحقیق به روش توصیفی - تحلیلی انجام و اطاعات با استفاده از اسناد و مدارک معتبر و دست اول گردآوری و با طبقه بندی و تحلیل اطاعات نسبت به تجزیه و تحلیل اقدام شده است. حاصل آنکه؛ مجازات جرم نسل کشی در  نظامهای بین الملل کیفری با توجه به مولفه ها و مبانی حقوقی و زمی نه های تاریخی، دارای  تفاوتهایی است.  نسلکشی به صورت صریح در همه نظام ها جرم انگاری نشده، برخاف ماده 6 اساسنامه ICC که دقیقا اجزا و عناصر این جرم را در بستر نظام بی نالمللی کیفری تعریف کرده و مجازات جرم  نسلکشی در اساسنامه دیوان بی نالمللی کیفری، تنها  حبسهای ابد و نامحدود و بحثی درخصوص اعدام مطرح نیست ،ولی در دیوان رواندا و یوگوساوی مجازات های مشابهی برای این جرم در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: نسل کشی، دیوان بین المللی کیفری، دیوان، رواندا، دیوان یوگوساوی
  • محجوبه عابدی* صفحات 156-174

    با توجه به تحول علم اصول وفراز و نشیب آن درطول تاریخ، دلیل عقل در فقه شیعه و منظر علمای شیعه به عنوان یکی از اصلی ترین مسایل اصولی دچار تغییر و تحولات فراوان گردیده است، از کسانی که برای عقل اعتباری قایل نبودند از اشاعره، اخباریها و ظاهریه گرفته، تا آنانی که عقل را معتبر دانسته اند. این پژوهش برآن است که با توجه به اهمیت موضوع»عقل»جایگاه و کاربرد آن دربین ادله و منابع استنباط احکام را براساس دید گاه برخی از علمای بزرگوار تبیین نماید ، که با توجه به موضوع بحث ،کارکرد عقل از سه منظر مطرح شده است الف- عقل ابزاری عام که درخدمت منابع دیگر است ب- استلزامات عقل  عقل خاص (ج-عقل اخص) مستقل عقلی که به نظر می رسد اختاف نظر در همین قسم باشد  چنانچه عقل در عرض منابع دیگر باشد که البته اعتبارعقل مستقل ، با پذیرش حسن وقبح عقلی وقاعده مازمه بصورت فی الجمله ازطرف علمای بزرگوار امام خمینی، شهید صدروآخوند خراسانی رحمه الل علیهم پذیرفته شده است.

    کلیدواژگان: اصول فقه، عقل عام، دلیل عقلی، استلزامات عقلی، عقل مستقل
  • شهلا میرالوندی* صفحات 175-188

    قاعده«کل حرام مضطر الیه، فهوحال» از عناوین ثانویه و ازجمله قواعدی که در استنباط و اجتهاد احکام فقهی نقش بسزایی دارد. این قاعده که با نام قاعده اضطرار شهرت یافته از قواعد کاربردی و اساسی فقه بوده و به ویژه درحل مشکات و معضات مباحث و مسایل نو پیدا نقش اساسی دارد. اگرچه فقها از این قاعده باعنوان یاد شده کمتر بحث ک ردهاند ولی استحکام و ادله فراوان آن از یک سو و نقش کاربردی آن در سرتاسر فقه ازسوی دیگر حایز اهمیت است .

    کلیدواژگان: اضطرار، قواعد فقهی، لا ضرر، عیب، خسارت، جبران
|
  • Ahmadreza khazaei *, Javad lotfi Pages 1-28

    The liability or guarantee, when not based on the will of the parties or the particular contract, is a general title which, in the legal and legal terms, is referred to as civil liability and guilty of conscience; that is, each of the individuals in relation to their actions and acts Which is the same safeguard against individuals and society, is responsible and guarantor. This general concept is sometimes overshadowed by certain circumstances, such as when a person is influenced by his or her intentional intention to do something that eventually leads to the fulfillment of the terms of the guarantee or liability, the place is skeptical until the determination of the warrant for the durability or waiver of the guarantee in It is especially problematic for the subject, and the question arises whether, on the basis of the benevolent intention, the introduction of the act of committing an act as charitable action will be to remove the responsibility of the subject, which can be answered in this regard, as proof of the diligence of the act The commission and fulfillment of the terms of the law of jurisprudence will lead to the loss of the guarantor and the exclusion of the defendant. Allah has tried to investigate, analyze and describe the subject and the relationship between the jurisprudential principle of IHSAN and the original instrument of guarantee, based on the jurisprudential and legal opinions and legal sources and library resources of various aspects

    Keywords: Liability, wastage, causing, Civil liability, beneficence(IHSAN)
  • Majid Vaziri *, Hamed Hosayni Pages 29-51

    There is a controversy about the possibility of compensating for the losses caused by the depreciation due to time over time, but it seems that the reasons for the respondents are more powerful than compensation. The payback is nothing but purchasing power and volatility. Therefore, in order to pay the deductible, you must pay a deduction from purchasing power on the day of borrowing. At present, only the provision that can be applied to the ability to compensate for the depreciation of the value is Article 522 of the Code of Civil Procedure, and therefore there is no general rule in this regard, and it faces the possibility of compensation with a wide range of obstacles.

    Keywords: loss, Reciprocity, Price, Money, Purchasing Power, Nominal Value of Money
  • Ali bahraminezhad *, Somayyeh lashgari Pages 52-82

    There is a controversy about the possibility of compensating for the losses caused by the depreciation due to time over time, but it seems that the reasons for the respondents are more powerful than compensation. The payback is nothing but purchasing power and volatility. Therefore, in order to pay the deductible, you must pay a deduction from purchasing power on the day of borrowing. At present, only the provision that can be applied to the ability to compensate for the depreciation of the value is Article 522 of the Code of Civil Procedure, and therefore there is no general rule in this regard, and it faces the possibility of compensation with a wide range of obstacles.

    Keywords: loss, Reciprocity, Price, Money, Purchasing Power, NominalValue of Money
  • Mohamad Daraei Pages 83-106

    After research in the works of Sadr and Motahari martyrs, it turned out that when it comes to the role of time and place in ijtihad, it is not time and place itself because the time itself and place have no effect on the religious order and their change is changing It is not a religious law; it is the status, condition and condition that has arisen in time or place and determines the ruling and the subject of the religious order, and its change will change the sentence and subject of the religious order. Therefore, if time and space is raised, it is to refer to the circumstances in which time and place are located, and the time and place are the basis of their existence According to Sadr and Motahari martyrs, the two elements of time and space play an important role in solving the emerging issues, and the religion of Islam, by paying attention to these two elements and by introducing some other principles, has created a quality in the structure of its verdicts. Which goes hand in hand with the developments of various ages and responds to the needs and issues of any age, taking into account the circumstances and conditions prevailing in that same age, and to be heard and discussed in all jurisprudence.

    Keywords: Time, Place, Perception, Rulings, Ijtehad
  • Mehri Toutounchian Pages 107-134

    Inherently, man is interested in hearing praiseful statements and social life, on the other hand, will not pave the ground for development and transcendence without praise and encouragement of the elites. Praises either refer to the human and fair notion and orientation or are contaminated with hypocrisy, expediency and profiteering. Flattery and adulation are one of the explicit extensions of praises that have become blurred by profiteering and conspiracy and are subject to the verdict «praising the one who does not derserve the praise or deserves to be reproached». Many jurists in their ethical and jurisprudential works have dealt with this issue. Imam Khomeini is one of the contemporary jurists who have explained the praise and reproachment in his ideas. Scientific background and pure ideas of Imam Khomein due to his extensive knowledge of Islamic sciences like jurisprudence, principles of jurisprudence, Quranic exegesis, theology and etc, not only express the depth of his ideas, but also explicate the concept and scope of damage that can be incurred by the phenomenon of flattery and hypocrisy in the spheres of individual and collective life. Accordingly, in this study, it was sought to take advantage of moral and spiritual words and works of Imam Khomeini via library based studies in a descriptive-analytic fashion concerning flattery and its depreciation focusing on the Islamic and religious texts in order to tile .the path for moral discussions

    Keywords: Praise, Reproachment, Flattery, Lying, hypocrisy, Ignorance, Enticement, Not deserving
  • Ibrahim Yaghouti *, Aziza Bahloli Pages 135-155

    The crime of genocide, which has been regarded by international organizations as one of the most important international crimes, has historically threatened human societies and, in order to deal with this crime, The Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide was adopted in 1948. This crime has been discussed and revised in various legal systems in various jurisdictions and has been investigated by the International Criminal Court and various tribunals, including Rwanda and Yugoslavia. Accordingly, the main objective of this study is to investigate the crime of genocidal crime in the International Criminal Tribunal of the Rwanda and Yugoslavia Courts of Justice. This research has been done by descriptive-analytical method and the required information has been gathered using valid and first-hand documents and categorized and analyzed by information analysis to confirm or reject the research hypotheses. As a result of the research, it can be said that the crime of genocidal crimes in different international criminal systems has different differences with regard to the components and legal basis and the historical context of this crime. The first difference is that genocide is not explicitly criminalized in all systems, contrary to Article 6 of the ICC Statute, which precisely defines the material and spiritual elements of this crime within the framework of the International Criminal System (in accordance with international conventions) Is . The punishment for genocide in the Statute of the International Criminal Court is only lifelong imprisonment and there is no discussion of execution in any way. But it should be said that in some of the 20th Century International Criminal Courts, the death penalty in their final sentences is that some of these sentences have been implemented and some have not been enforced. But in the Rwanda and Yugoslavia courts and the International Criminal Court, similar penalties have been imposed for this crime.

    Keywords: Genocide, International Criminal Court, Tribunal, Rwanda, Yugoslavia Tribunal
  • Shahla Miralvandi Pages 175-188

    The principle of «Necessities permitted forbidden» is one of the secondary titles and one of the principles that has a great role in discovery of Jurisprudential sentences. This principle is known as the principle of necessity and consider as the basic and applicable principle of jurisprudence also it’s effect and performance can be seen everywhere in jurisprudence. Particularly in solving the problems and troubles of new topics and issues, it plays an essential role. Although Jurists have less talked about it; But strength and Plenty of evidence about it from a side and it’s applicable role in everywhere of jurisprudence from another side has made us to think a little about it. However independent and coherent considers of this principle by Imamia›s jurists and specify the limits and criteria for using it caused that we write current article With the aim of introducing the concepts of this principle and conditions and causes of necessity, authority or necessity requirement, being personal or special necessity and introducing some of jurisprudential aspects based on the principle of necessity.

    Keywords: Necessity, Jurisprudential principles, defect, not to injury another, Damage, Compensation